Kultúra és örökség

Oktató Élő-parasztház

Campona előtti parkoló zöld területe, vagy a Campona és a Művelődési ház közti terület Budatétény

Nem szavazható

 

Tisztelt Pályázó!

 

Köszönjük, hogy megtisztelt véleményével és javaslatát eljuttatta hozzánk a Budafoki Részvételi Költségvetés (BRK) keretében. 

 

Az Oktató Élő-parasztházról szóló javaslatát megvizsgáltuk és ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk: a javaslatban szereplő Campona előtti parkoló zöld területe, vagy a Campona és a Művelődési ház közti terület nem az Önkormányzat tulajdona, így a felvetést nem tudjuk szavazásra bocsátani. 

 

Ne feledje, szavazási lehetőségével továbbra is élhet, szavazatával tíz különböző kerületi javaslatot támogathat. Szavazni a honlapunkon keresztül van lehetőség 2020. január 31. és február 29. között. Szavazata online szabadon változtatható, ameddig nem véglegesíti azokat a “Megerősítés” gomb megnyomásával. 

 

A program további részleteiért ne felejtse el követni Facebook-oldalunkat és honlapunkat.

 

Köszönettel,

Budafok-Tétény Önkormányzata

A projekt egy ötlet, mely mind a kerületi gyerekek mind a turisták körében vonzó és népszerű lehet. A lényege, hogy a város közepén meg kell valósítani egy működő parasztházat a hozzá tartozó mini gazdasággal, ahol állandó jelleggel egy házaspár/család lakna. A teljes évben nyitva lennének, így bárki betekinthet a paraszti kultúra aktuális teendőibe (állatetetés, kapálás, szövés, fonás, disznóvágás) és a tradicionális ünnepek, szokások, díszítések élő bemutatását is lehetővé tenné. Sajnos azt tapasztalom, hogy nagyon elszakadtunk a földtől és a gyökereinktől, a fiataloknak nincs tapasztalatuk arról, hogyan készül a kenyér, hogyan kerül az asztalara a csirkemell. A projekt segítene a természetközeliség megélésében, hiszen bárki a zeneiskolába/uszodába/ üzletközpontba jövet-menet betérhetne, segíthetne megetetni az állatokat, megtanulhat fonni, részt vehet akár az aratásban, cséplésben is, később tekerhet párat a kézimalmon is, amikor eljön annak az ideje. A házhoz egy jelképes méretű mini gazdaság (ól, csűr, állatok, zöldségeskert, gyümölcsös, szántó, kaszáló) is tartozna, hogy minden munkafázist be lehessen mutatni, persze kicsiben. A ház lelke az a család lenne, aki fizetésért vállalná, hogy hetente , félévente vagy évente egymást váltva, skanzenszerűen éljenek a házban minden tradicionális tevékenységet elvégezzenek és azt bárkinek bemutassanak. Ha ez a minta oktató parasztház megvalósulna és működőképessége igazolható, később más településeken nagyvárosban is megvalósítható lenne. A ház a hagyományos ünnepek élővé tételében is segíthet, innen indulhatna minden felvonulás, betlehemezés, locsolkodás.