Egészség

A kerület lakóinak egészségéért

XXII. kerület Budafok
default image

Nem szavazható

Tisztelt Pályázó!

 

Köszönjük, hogy megtisztelt véleményével és javaslatát eljuttatta hozzánk a Budafoki Részvételi Költségvetés (BRK) keretében. 

 

A kerület lakóinak egészségéért című javaslatát megvizsgáltuk és ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a bűz forrásának azonosítására légszennyezettség mérővel alkalmatlan, ezért ez nem jelent megoldást a problémára. A légszennyezettség mérő állomást nem megszüntették, hanem áthelyezték a rózsakerti lakótelep sarkára, tehát kerületen belül maradt, illetve 2019-ben két alkalommal is mértünk ideiglenes mérőponttal. Vizsgálatunk alapján légszennyezést háztartási tüzeléssel okozzák. Ezek alapján a felvetést nem tudjuk szavazásra bocsátani.

 

Ne feledje, szavazási lehetőségével továbbra is élhet, szavazatával tíz különböző kerületi javaslatot támogathat. Szavazni a honlapunkon keresztül van lehetőség 2020. január 31. és február 29. között. Szavazata online szabadon változtatható, ameddig nem véglegesíti azokat a “Megerősítés” gomb megnyomásával. 

 

A program további részleteiért ne felejtse el követni Facebook-oldalunkat és honlapunkat.

 

Köszönettel,

Budafok-Tétény Önkormányzata

Budafok jelentős részét (Budafok-Felsőváros, József Attila utcai lakótelep, környező kertvárosi rész) szinte napi rendszerességgel, hosszú évek óta bűz teríti be. Korábbi hatósági megállapítás alapján származása a kerületben üzemelő élesztő gyárhoz köthető. Ez az akut megoldatlan egészségi, környezeti probléma sok ezer embert érint annak ellenére, hogy az itt élőknek is alkotmányos joga van az "egészséghez" és az "egészséges környezethez". A helyzetet súlyosbítja, hogy a hatóságok néhány éve megszüntették a kerületünkben lévő egyetlen állandó légszennyezettséget mérő állomást. Azóta csak mobil mérőállomási mérések történnek a kerületben időnként. Sajnálatos, hogy civil környezetvédő szervezet kérése ellenére sem állították vissza mindez ideig a megszüntetett stabil állomást. Azt csak tényként tudjuk rögzíteni, hogy az elmúlt öt évben az EU-n belül a tüdőrákos megbetegedések vonatkozásában az utolsó helyre csúsztunk, míg az asztmás és más légúti megbetegedések megháromszorozódtak. Az előzőekben írtakra figyelemmel javaslom az eddigi tapasztalatok alapján a leginkább érintett területen egy állandó mérőállomás telepítését a József Attila lakótelep környezetében. Ezzel nyomon követhetővé és egyértelművé válik a környezetszennyezés, bűz kibocsátás amely konkrét mérési eredményekkel bizonyítékot szolgáltat a hatóságoknak a jogszabályok betartatásához ugyanakkor az állampolgároknak biztosítja az egészséges életkörülményeket.